Az Európai Parlament,

–   tekintettel eljárási szabályzata 120. cikkére,

A. mivel az utóbbi években egyre gyakrabban fordul elő, hogy állampolgárok versenyre vagy cirkuszi mutatványokra már nem alkalmas, levágásra ítéltetett vagy illegális kereskedelmet folytató és illegális versenyeket rendező bűnszervezetek hálózatába kerülő állatokat mentenek meg;

B.  mivel sok esetben a rehabilitációs intézményekben lovak segítségével folytatott állatterápia kitűnő eredményeket hozott a pszichofizikai betegségekben szenvedőknél;

C. mivel a legfrissebb hírek olyan, a fogyasztókat megzavaró és félreinformáló esetekről számoltak be, hogy marhahúskészítményként csomagolt, a csomagoláson fel nem tüntetett lóhúst tartalmazó élelmiszertermékeket koboztak el;

D. mivel a versenylovak húsa az emberi egészségre káros gyógyszeranyagokat tartalmazhat;

1.  felkéri a Bizottságot annak a lehetőségnek a mérlegelésére, hogy a lovakat is – a kutyákhoz és a macskákhoz hasonlóan – tekintsék terápiás állatnak;

2.  felkéri a Bizottságot, hogy javasoljon olyan közös szabályokat, amelyek lehetővé teszik a lovas rendezvényekre már nem alkalmas lovak orvosi és/vagy magánintézményekben történő elhelyezését.

 Forrás:http://www.europarl.europa.eu

Címkék: bizottság lovak rehabilitáció európai parlament terápás terpia

Kincsem

 2013.03.18. 16:40

kincsem2.jpg1874.03.17. igen fontos dátum a lóversenyzés történetében, ezen a napon, 139 éve született a csodakanca. Minden idők legjobb lova, egy máj sárga kancacsikó, Kincsem.

Az 54 versenyben soha le nem győzött Kincsem a telivértenyésztés és a versenyzés történetének legendás alakja.Nem ügyeskedés eredménye az 54 győzelem, hanem a képesség, az acélosság, a tudatos küzdőkedv, első lenni a legjobbak között!

A világsajtó még a tengeren túl is úgy ünnepelte Kincsemet, mint a természet csodáját. Sokat foglalkoztatott szereplő volt. 

Címkék: kincsem Ernő csodakanca Hesp Róbert Blaskovich

Ügető verseny

 2013.03.16. 09:16

Évszaktól függetlenül minden héten, általában szombatonként  rendezik meg Budapesten a Kincsem Parkban az ügető versenyt.

Lovasverseny vagy lóverseny?

 

A lovasversenyeken: a lovas teljesítményét értékelik, miközben a ló képességével segít a jobb eredményét

A lóversenyben: azonban ló gyorsaságát mérik, az ember pedig csak hozzájárul a győzelemhez.

A kocsiverseny már Kr.e.1500-ban megjelent az asszír királyi udvarban, ahol a lovak könnyű kocsit húztak. Kr.e. 7.sz.-ban pedig már olimpiai sportággá vált.

A fejlődés a 19.sz.-ban indult meg. Az ügető versenyek egy ellipszis alakú pályán zajlanak.A lovak egy könnyű kocsit (sulkyt) húznak, amelyben nyújtott lábakkal ülnek a hajtók.

A lovak a pályán csakis ügetésben haladhatnak, azok a lovak amelyek elvétik a lépést, és ügetésből vágtába váltanak, kiesnek a versenyből.

Az ügetőt az a ló nyeri, amelyik a leggyorsabban ér a célba.

ügető.jpgÉlő közvetítés minden versenynap: a www. kincsempark.com oldalon

Címkék: verseny lóverseny ügető lovassport lósport ügető verseny lovasverseny

Lovas Magazin

 2013.03.15. 18:12

cover.jpgMinden hónapban megjelenik az INGYEN LETÖLTHETŐ LOVASTANODA MAGAZIN.

A letöltéshez csak egyszer kell megadni az e-mail címedet.

A letöltés mellé értesítést kapsz a friss bejegyzésekről is.

Címkék: magazin ingyen letölthető lovas magazin e-magazin