Motiváció

 2013.04.07. 15:08

puissance_1365340014.jpg_500x306

Címkék: motiváció ugrópálya magasugratás

Az Európai Parlament,

–   tekintettel eljárási szabályzata 120. cikkére,

A. mivel az utóbbi években egyre gyakrabban fordul elő, hogy állampolgárok versenyre vagy cirkuszi mutatványokra már nem alkalmas, levágásra ítéltetett vagy illegális kereskedelmet folytató és illegális versenyeket rendező bűnszervezetek hálózatába kerülő állatokat mentenek meg;

B.  mivel sok esetben a rehabilitációs intézményekben lovak segítségével folytatott állatterápia kitűnő eredményeket hozott a pszichofizikai betegségekben szenvedőknél;

C. mivel a legfrissebb hírek olyan, a fogyasztókat megzavaró és félreinformáló esetekről számoltak be, hogy marhahúskészítményként csomagolt, a csomagoláson fel nem tüntetett lóhúst tartalmazó élelmiszertermékeket koboztak el;

D. mivel a versenylovak húsa az emberi egészségre káros gyógyszeranyagokat tartalmazhat;

1.  felkéri a Bizottságot annak a lehetőségnek a mérlegelésére, hogy a lovakat is – a kutyákhoz és a macskákhoz hasonlóan – tekintsék terápiás állatnak;

2.  felkéri a Bizottságot, hogy javasoljon olyan közös szabályokat, amelyek lehetővé teszik a lovas rendezvényekre már nem alkalmas lovak orvosi és/vagy magánintézményekben történő elhelyezését.

 Forrás:http://www.europarl.europa.eu

Címkék: bizottság lovak rehabilitáció európai parlament terápás terpia

Kincsem

 2013.03.18. 16:40

kincsem2.jpg1874.03.17. igen fontos dátum a lóversenyzés történetében, ezen a napon, 139 éve született a csodakanca. Minden idők legjobb lova, egy máj sárga kancacsikó, Kincsem.

Az 54 versenyben soha le nem győzött Kincsem a telivértenyésztés és a versenyzés történetének legendás alakja.Nem ügyeskedés eredménye az 54 győzelem, hanem a képesség, az acélosság, a tudatos küzdőkedv, első lenni a legjobbak között!

A világsajtó még a tengeren túl is úgy ünnepelte Kincsemet, mint a természet csodáját. Sokat foglalkoztatott szereplő volt. 

Címkék: kincsem Ernő csodakanca Hesp Róbert Blaskovich

Ügető verseny

 2013.03.16. 09:16

Évszaktól függetlenül minden héten, általában szombatonként  rendezik meg Budapesten a Kincsem Parkban az ügető versenyt.

Lovasverseny vagy lóverseny?

 

A lovasversenyeken: a lovas teljesítményét értékelik, miközben a ló képességével segít a jobb eredményét

A lóversenyben: azonban ló gyorsaságát mérik, az ember pedig csak hozzájárul a győzelemhez.

A kocsiverseny már Kr.e.1500-ban megjelent az asszír királyi udvarban, ahol a lovak könnyű kocsit húztak. Kr.e. 7.sz.-ban pedig már olimpiai sportággá vált.

A fejlődés a 19.sz.-ban indult meg. Az ügető versenyek egy ellipszis alakú pályán zajlanak.A lovak egy könnyű kocsit (sulkyt) húznak, amelyben nyújtott lábakkal ülnek a hajtók.

A lovak a pályán csakis ügetésben haladhatnak, azok a lovak amelyek elvétik a lépést, és ügetésből vágtába váltanak, kiesnek a versenyből.

Az ügetőt az a ló nyeri, amelyik a leggyorsabban ér a célba.

ügető.jpgÉlő közvetítés minden versenynap: a www. kincsempark.com oldalon

Címkék: verseny lóverseny ügető lovassport lósport ügető verseny lovasverseny

Lovas Magazin

 2013.03.15. 18:12

cover.jpgMinden hónapban megjelenik az INGYEN LETÖLTHETŐ LOVASTANODA MAGAZIN.

A letöltéshez csak egyszer kell megadni az e-mail címedet.

A letöltés mellé értesítést kapsz a friss bejegyzésekről is.

Címkék: magazin ingyen letölthető lovas magazin e-magazin

Nyerebe

 2013.01.05. 13:03

A lovas képzése három irányra terjed: az ülés, az érzés és a befolyások (segítségek) oktatására és megértésére.

Ez a három cél egyformán jelentős, mert egymással szervesen összefüggnek és így egymástól el nem választhatók.

Bővebben...http://lovastanoda.hu

ülés_0001.jpg

Félek a lótól!!

 2013.01.04. 21:13

Egy nagyon kedves ismerősöm mondta egyszer, nagyon szeretne megsimogatni egy lovat, de nagyon fél tőle. Nos a félelme alaptalan, ezt bátran kimondhatjuk, de meggyőzni sem könnyű olyasvalakit akinek még semmilyen kapcsolata sem volt evvel a nemes állattal.

Répát, almát a kézbe, mosolyogva odasétálni a karámhoz, vagy bokszajtóhoz, odahívni a lovat, egy lépést hátralépünk, erre ő átteszi a nyakát a karámon, van ajtón kívülre, és ezek után biztosak lehetünk benne hogy elfogja fogadni a finom falatokat. Később már nagy valószínűséggel meg is tudjuk simogatni.

Én mindig így teszek ha ismeretlen lovat szeretnék megsimogatni, még nem volt kudarcom e tekintettben.

 http://lovastanoda.hu

Tanulj online lovagolni!

 2013.01.03. 11:30

A lovagláshoz és a helyes lótartáshoz szükség van elméleti tudásra.

Nyugodt, képzett lovon minden ember kortól és nemtől függetlenül rendszerint 20-30 lovagló­lecke alatt annyit megtanul, hogy a lovat mind a három jármodban sikerül megülnie, és minden különösebb nehézség nélkül irányítani tudja. Ilyenformán különböző felfogású és tehetségű lovasok nevelődnek. Ugyanis míg az egyik szerényen megelégszik azzal, hogy testmozgás, tehát egészségügyi okból hetente egyszer-kétszer lóra ül, addig a másik a lovassportot átérezve kedvtelésből, sőt némelyik szenvedélyesen és hivatásszerűen akarja űzni. Tovább .....

A lótartása

 2013.01.03. 11:20

sta50364_1354537014.JPG_1600x1200

Címkék: l lósport

A második világháborút követően az emberek úgy vélték, Közép-Európában kihalnak majd a lovak, mert nincs rájuk szükség többé. Eleinte megalapozottnak tűnt ez az aggodalom, mivel a nagytermetű négylábúak alig termeltek valami hasznot, kiszorultak a városból, a modernebb mezőgazdasági gépekkel szemben, bizony alulmaradtak.A sötét jövőkép ellenére nem szabad elfelejteni, hogy az embereknek évezredek óta társai és bizony hiányolták volna őket, ezért mindent megtettek fennmaradásukért.

A fejlődő országokban az egyre több szabadidővel rendelkezők újra felfedezték a lovaglásban rejlő lehetőségeket. A ló nemcsak sporttárs, kedvenc, hanem igazi barát, a ló szerető tulajdonosok szemében. Mára már nem kétséges, hogy a lónak megvan a maga helye az ember közelében, és ezt a pozíciót a jövőben sem veszélyeztetheti semmi. A lehetőségek tárháza olyan sokrétű, mint még soha, mert a lovassport területén is érvényesül a demokrácia, a globalizáció és az emancipáció.

A lovaglás már nem csak a felső tízezer kiváltsága, és a lovas iskolákban sem divat már a régimódi hierarchia, a katonás fegyelem és a kiabálás. Az istállókban megtalálhatók a világ valamennyi tájáról származó lófajták, sőt az amerikai lovaglási stílus is „átkelt az óceánon", és Európában is meghonosodott. Figyelemre méltó, hogy mennyi lány és asszony részese a lósportnak. Nemcsak a gondozásból és szabadidős lovaglásból veszik ki a részüket, hanem az indulók között vannak, nem is akármilyen helyen, a legkeményebb nemzetközi versenyeken mind díjlovaglásban, mind díjugratásban. Ráadásul kevés olyan sportág akad, amelyben a nők a férfiakkal tökéletesen egyenrangúak.

Jelen könyv célja, hogy betekintést adjon a lovak és a lósport színes világába. Megmutatjuk, hogyan kell a lovakat lovagolni a kezdőknek, és haladóknak mire kell vigyázni a lovaglás során.

Egy biztos, a lovaglást könyvből nem lehet megtanulni, de kétségtelen az is, miszerint a szakszerű magyarázat elengedhetetlenül szükséges a fejlődéshez, ezt pedig mindenkinek nem áll módjában, hogy akkor, és ott kapja meg a magyarázatot, ezért van szükség erre a könyvre a képzés terén.

A lovak ugyanis nagyon különbözőek: sokféle fajta van, amelyek sokféle feladatra alkalmasak, és nagyon eltérően viselkedhetnek. Minden egyes ló külön jellem és egyéniség a maga egyéni hangulataival. Valamennyi ló közös vonása azonban, hogy a természetben menekülő állat, és nem az embert szolgálja. Jelen könyv célja tehát nemcsak az elegáns állatok elbűvölő megjelenésének és jellemének ábrázolása, nemcsak annak az örömnek a bemutatása, amit gyermekek és felnőttek a társaságukban éreznek, hanem mindent elkövet azért, hogy az állatok viselkedését megértesse és elfogadtassa. Arra törekszik, hogy az emberek a napi gyakorlatban is vegyék figyelembe az állat sajátos, csakis rá jellemző tulajdonságait, és ne ruházzák fel őket emberi tulajdonságokkal, és ne kérjenek többet annál, mint amennyi tudással bírnak. 

Azt kell mondanom, hogy talán túlságosan részletes igyekszem leírni az általam tanultakat és a felületesen olvasónak kissé fárasztó lehet.  Nemcsak kezdőknek íródott, hanem olyanok részére, akik valamelyest már „konyítanak" a lovagláshoz és van kitartásuk és erős akaratuk a további önképzésre. Ezeknek viszont megbecsülhetetlen vezérkönyv és forrásmunka, mely megkönnyítheti haladásukat.

Címkék: sport tanulás online lovas lovaglás díjugratás pálya ugrás vágta tanul nyereg military kengyel patkolás zabla járás galopp ügető ugró lósport díjlovaglás akadálypálya tereplovaglás ügetés ugrópálya távlovaglás