A második világháborút követően az emberek úgy vélték, Közép-Európában kihalnak majd a lovak, mert nincs rájuk szükség többé. Eleinte megalapozottnak tűnt ez az aggodalom, mivel a nagytermetű négylábúak alig termeltek valami hasznot, kiszorultak a városból, a modernebb mezőgazdasági gépekkel szemben, bizony alulmaradtak.A sötét jövőkép ellenére nem szabad elfelejteni, hogy az embereknek évezredek óta társai és bizony hiányolták volna őket, ezért mindent megtettek fennmaradásukért.

A fejlődő országokban az egyre több szabadidővel rendelkezők újra felfedezték a lovaglásban rejlő lehetőségeket. A ló nemcsak sporttárs, kedvenc, hanem igazi barát, a ló szerető tulajdonosok szemében. Mára már nem kétséges, hogy a lónak megvan a maga helye az ember közelében, és ezt a pozíciót a jövőben sem veszélyeztetheti semmi. A lehetőségek tárháza olyan sokrétű, mint még soha, mert a lovassport területén is érvényesül a demokrácia, a globalizáció és az emancipáció.

A lovaglás már nem csak a felső tízezer kiváltsága, és a lovas iskolákban sem divat már a régimódi hierarchia, a katonás fegyelem és a kiabálás. Az istállókban megtalálhatók a világ valamennyi tájáról származó lófajták, sőt az amerikai lovaglási stílus is „átkelt az óceánon", és Európában is meghonosodott. Figyelemre méltó, hogy mennyi lány és asszony részese a lósportnak. Nemcsak a gondozásból és szabadidős lovaglásból veszik ki a részüket, hanem az indulók között vannak, nem is akármilyen helyen, a legkeményebb nemzetközi versenyeken mind díjlovaglásban, mind díjugratásban. Ráadásul kevés olyan sportág akad, amelyben a nők a férfiakkal tökéletesen egyenrangúak.

Jelen könyv célja, hogy betekintést adjon a lovak és a lósport színes világába. Megmutatjuk, hogyan kell a lovakat lovagolni a kezdőknek, és haladóknak mire kell vigyázni a lovaglás során.

Egy biztos, a lovaglást könyvből nem lehet megtanulni, de kétségtelen az is, miszerint a szakszerű magyarázat elengedhetetlenül szükséges a fejlődéshez, ezt pedig mindenkinek nem áll módjában, hogy akkor, és ott kapja meg a magyarázatot, ezért van szükség erre a könyvre a képzés terén.

A lovak ugyanis nagyon különbözőek: sokféle fajta van, amelyek sokféle feladatra alkalmasak, és nagyon eltérően viselkedhetnek. Minden egyes ló külön jellem és egyéniség a maga egyéni hangulataival. Valamennyi ló közös vonása azonban, hogy a természetben menekülő állat, és nem az embert szolgálja. Jelen könyv célja tehát nemcsak az elegáns állatok elbűvölő megjelenésének és jellemének ábrázolása, nemcsak annak az örömnek a bemutatása, amit gyermekek és felnőttek a társaságukban éreznek, hanem mindent elkövet azért, hogy az állatok viselkedését megértesse és elfogadtassa. Arra törekszik, hogy az emberek a napi gyakorlatban is vegyék figyelembe az állat sajátos, csakis rá jellemző tulajdonságait, és ne ruházzák fel őket emberi tulajdonságokkal, és ne kérjenek többet annál, mint amennyi tudással bírnak. 

Azt kell mondanom, hogy talán túlságosan részletes igyekszem leírni az általam tanultakat és a felületesen olvasónak kissé fárasztó lehet.  Nemcsak kezdőknek íródott, hanem olyanok részére, akik valamelyest már „konyítanak" a lovagláshoz és van kitartásuk és erős akaratuk a további önképzésre. Ezeknek viszont megbecsülhetetlen vezérkönyv és forrásmunka, mely megkönnyítheti haladásukat.

Címkék: sport tanulás online lovas lovaglás díjugratás pálya ugrás vágta tanul nyereg military kengyel patkolás zabla járás galopp ügető ugró lósport díjlovaglás akadálypálya tereplovaglás ügetés ugrópálya távlovaglás

A bejegyzés trackback címe:

https://lovastanoda.blog.hu/api/trackback/id/tr104926467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.